Brezno rumenega maka (P4) – Infinitum

Preskoči na galerijo.

Na voljo je tudi predstavitev celotnega sistema Renejevo brezno – P4.
Preberete si pa lahko tudi članek Foto odprave v globoke ferajnove jame in pogledate posnetek predavanja na YouTube.

V sredini septembra se je naša foto ekipa odpravila foto-dokumentirat  spodnje dele Brezna rumenega maka, znanega tudi kot P4. Gre za preko 1000 m globoko jamo na Kaninu, ki so jo člani našega društva letos poleti povezali z 1322 m globokim Renejevim breznom. Foto ekspedicija bi se morala odviti že poleti, vendar so vreme in logistični problemi (premalo prostora na bivakih) povzročili, da smo jo prestavili na september. Načrt je bil, da v jami preživimo tri dni in vmes fotografiramo dele pod bivakom Huston, ki je na -650 m. Tako smo se v lepem sobotnem jutru s kaninsko žičnico odpeljali do zgornje postaje. Imeli smo srečo z vremenom, saj je bil napovedan lep vikend poleg tega pa je bil suh tudi pretekli teden, kar se je izkazalo odlično v jami na delih, kjer sicer lahko precej neprijetno curlja. Da smo imeli res srečo, smo ugotovili tudi ob pogovoru z žičničarji, ki so nam povedali, da je bil to zadnji vikend poletnega obratovanja žičnice pred remontom. Veseli smo se odpravili mimo jamarskega bivaka (kjer smo pobrali nekaj hrane, ki nas je čakala tam od poletja) do vhoda v P4. Najprej sta v jamo vstopila Beki in Jure, ki sta po načrtu morala priti vse do bivaka v Infinitumu na -950 m, med potjo pa še preopremiti nekatera dotrajana ali ne povsem optimalna pritrdišča. Kmalu smo jima sledili tudi Matija, Mateja, Nika in Uroš. Naš cilj za ta dan je bil doseči le bivak Huston na -650 m in spotoma še ponovno posneti še nekaj prizorov, ki pred enim letom niso uspeli najbolj. V nedeljo smo pričeli s fotografiranjem takoj pod bivakom, kjer se začne 220 m globoko brezno Odmev temine. Sprva smo se spustili po blatnem pobočju z neprijetnimi pritrdišči v stropu, za katere je treba precej akrobatskih sposobnosti pri prepenjanju.

Jump to the gallery.

In the middle of September out photo team set out to photograph lower parts of the Brezno rumenega maka cave, known also as P4. This more than 1000 m deep cave is located on Kanin plateau in Slovenia and it has been recently connected to 1322 m deep Renetovo brezno cave. Our photo expedition should have been accomplished already in the summer, but the weather and some logistic problems forced us to move it to September. Our plan was to spend three days in the cave while taking pictures of the cave below -650 m. So we started on sunny Saturday by taking the Kanin cable-way to the plateau. We had quite a luck with weather, because it was nice forecast for that weekend and also all the previous week was dry, which turned out to be very good in the wet parts of the cave. But we were even more lucky, because it turned out, that it was the last weekend that cable-way operated before long maintenance period. We passed the cavers’s hut near the entrance where we collected food, brought here in the summer. Beki and Jure were first to enter the cave, because they had to get to the camp at -950 m that day and on the way do some re-rigging. Matija, Mateja, Nika and Uroš followed soon. Our goal for the day was to reach the camp at -650 m and to re-take some photos, that did not turn out so well last year. Next day we started shooting right below the camp where 220 m deep Odmev temine pit (Echo of the darkness pit) starts. At first one has to descend muddy slope with awkward re-belays, located on the ceiling.

Nekoliko nižje pa se brezno začne odpirati in nekje na levi za ovinkom se sluti nadaljevanje v globini. Po prehodu precej krušljive police se znajdeš približno 140 m nad dnom, ki ga je tudi z najboljšimi lučmi težko prepoznati nekje v globini.

Somewhat lower the pit starts to open and somewhere on the left side one can imagine continuation in the deep. After crossing a ledge, littered with loose stones, one finds himself about 140 m above the pit’s bottom, which is barely recognisable even with the brightest of lights.

Do dna smo fotografirali na več mestih. Odmev temine res zasluži svoje ime – komunikacija s kričanjem je tukaj skoraj nemogoča zaradi odmevov in velike oddaljenosti med pritrdišči. Na srečo so nas kolegi doma opozorili na to in v jamo smo odšli opremljenimi z radijskimi postajami. Brez tega bi bilo fotografiranje skoraj nemogoče.

We took photos on several locations. The name of the pit – Echo of the darkness – really fits! To communicate with yelling is nearly impossible because of strong echo and great distance between re-belay stations. Luckily we were told about that by our colleagues and we used walkie-talkies to communicate.

Na dnu brezna smo se odločili, da fotografiranje navzgor po breznu opravimo ob povratku, saj sta nas preostala dva člana ekipe najbrž že nestrpno čakala v Infinitumu. Zato smo se pričeli spuščati po najbolj neprijetnemu delu jame, kjer stalno curlja voda, ki se ji ni mogoče povsem izogniti. Na našo srečo je bilo vode tokrat malo in brez težav smo se spustili v dvorano Infinitum, kjer sta nas že čakala Beki in Jure.

At the bottom of the pit we decided to quickly continue through the wet and most unpleasant part of the cave, because our friends at the bottom of the cave were already expecting us. Luckily there was not much water at the time, so we reached the great hall called “Infinitum”, where Beki and Jure waited for us, without any problems.

Beseda infinitum pomeni neskončnost in skoraj neskončne se zdijo dimenzije te ogromne dvorane, najbrž ene največjih v doslej znanih delih kaninskega podzemlja. Dvorana je dolga 100 m in na najvišjem delu visoka 50 m. Iz dvorane se cepi več nadaljevanj – proti Renejevemu breznu, proti fosilnim rovom v smeri Male Boke in navzdol proti novo odkritemu kolektorju. Poslikali smo Infinitum, ostali deli pa bodo morda prišli na vrsto kdaj drugič, saj nam je pričelo zmanjkovati časa. Navzgor grede proti Odmevu temine nas je spet nekoliko pralo, vendar nam mokrota ni preprečila, da ne bi posneli tega brezna tudi navzgor. Naslednje jutro sta naprej prihitela naša člana, ki prespala na bivaku v Infinitumu in se jima je mudilo domov, za njima pa smo se po pospravljanju bivaka proti površju počasi odpravili tudi ostali. Ven smo prišli že v temi, prespali v jamarskem bivaku in se naslednje dopoldne spustili v dolino.

The dimensions of this hall really seems infinite – hence the name of the hall, which is probably one of the largest halls in known underground world of Kanin mountains. It is 100 m long and 50 m high. From there cave continues in several directions – towards Renejevo brezno cave, towards fossil galleries leading in the direction of Mala Boka cave and to recently found water canyon below. We photographed Infinitum, but the other parts of the cave will have to wait until some other time, because it was already too late. On the way up we had to endure a little shower, but we still managed to take a picture of the Odmev temine pit from bottom up. In the next morning our two colleagues, that slept in the bottom camp came to us and quickly went on, because they needed to get home the same day. After clearing the camp, we too started towards the surface. It was dark, when we came out and we stayed in cavers’ hut until next morning when we returned home.

Pretekli prispevki iz te jame:
2017: Do globine -230 m.
2018: Od -230 m do -560 m.

Oglejte si še predstavitev celotnega sistema Renejevo brezno – P4.
Preberite pa si lahko tudi članek: Foto odprave v globoke ferajnove jame in pogledate posnetek predavanja na YouTube.

Foto / Photo: Uroš Kunaver z / with Mateja Centa, Nika Pišek Szillich, Matija Perne, Behare Rexhepi, Jure Bevc. 

Zahvaljujemo se podjetju Sončni Kanin za transport ekipe in opreme. Prav tako se zahvaljujemo vsem, ki vzdržujejo in skrbijo za jamarski bivak na Kaninu.

We wish to thank cable-way company ” Sončni Kanin ” for transporting our team and equipment. We also wish to thank all who maintain and care for cavers’ hut on Kanin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.